Met de bus verder reizen?
Door: Bert
Blijf op de hoogte en volg Bert
02 Januari 2024 | Zweden, Kiruna
Beste lezer(s),
Deze ochtend op donderdag 14 juli 2022 wakker met gedachte dat ik weer verder ga reizen. Ik heb besloten met de bus te gaan. Vlot en ook fijn, want in de bus rijdt je/zie je meer. Die trein vliegt snel voorbij en voordat je het weet ben je in Kiruna. Het ontbijt is vroeg. 07.30 uur (organisatie kosten). De bus vertrekt om 11.00 uur. Er is voldoende zitplaatsen dus reserveren is niet nodig. Betaling in de bus met credit card of bank kaart. Rugzakje gevuld. Zwaar door alle voedingspakketten voor de komende dagen. (later blijkt dat dit heel slim was). Ik lever na het ontbijt mijn kamer sleutel in bij de receptie en bedank hun hartelijk voor het fijne verblijf in hun STF accommodatie. Ik vraag nog wel even of ik informatie kan krijgen over de deelnemer die ik geholpen heb tijdens mijn tocht. Ik krijg een mailadres en kan later informeren over hoe het afgelopen is. Geen medische informatie maar wel hoe de afloop was. Ben toch benieuwd naar afloop. Laurens is inmiddels ook geholpen bij zijn terugkomst. Hij heeft treinticket gekregen van een andere deelnemer die afgevallen was. Dan is die ticket ook goed besteed. Ook blijkt inmiddels dat ik inderdaad niet ga vliegen naar Kiruna. Eindelijk duidelijkheid. Ontzettend niet klant vriendelijk om deze informatie zo laat door te geven. In de app eindelijk zichtbaar geannuleerde vlucht Abisko - Kiruna. KLM vlucht gaat nog wel door zoals verwacht.
Maar niets is zeker zo bleek maar weer. Mijn plan B is in werking gesteld en ik ga met de bus naar Kiruna. Hotel is ook geboekt voor een paar extra nachten. De busrit verloopt fijn. Eerst dat hele grote meer nog zichtbaar maar later alleen maar bos (wegen). 12.10 uur kom ik aan in Kiruna bij een busstation. Nu nog met google maps wandelen naar Spis Hotel. Ik meld mij bij Hotel receptie en dan is er wat gedoe met de boeking. Uit eindelijk komen we er wel uit en betaal ik voor de overnachtingen. Wat ik nog niet vermeld heb is dat ik flink verkouden ben geworden. Corona?? In Abisko kon ik mij niet testen. Ik heb op de kamer gelegen bij de organisator deelnemer. En die voelde zich al enige dag wat slapjes en was ook verkouden. Hoop dat het negatief uitvalt. Ik moet dus mij laten testen om geen andere hotelgasten of personeel aan te steken. Op zoek naar een apotheek dan maar later. Ik blijk een bed te hebben in een backpackers kamer. Meerdere mensen in een kamer. Ik deel de kamer met drie andere backpackers. Ook een Zweed die Engels praat. Ik zoek een bedje uit en installeer mij. Ik eet in de gezamenlijke keuken een maaltijd pakket. Pasta kaas. Heerlijk gegeten. Ik ga met de bus naar treinstation. Er blijkt een busstation te zijn waar ik eerder ben geweest om de bus te nemen naar Saltoluokta Fjall Station. Er blijkt helemaal geen treinstation te zijn waar je treintickets kunt kopen. Geen receptie of balie. Alleen een wachtruimte. Wel dat weten we dan ook weer. Ik zal wellicht bij het VVV een treinticket kunnen gaan kopen voor de nachttrein naar Stockholm. Ze zullen me wel ermee kunnen helpen. Betaling gaat in Zweden allemaal met credit card en/of bank betaal kaart. Komt zeker goed. Hierna weer die lange wandeling terug naar mijn hotel. Hierna maar weer met de bus terug naar Kiruna centrum. Ik weet inmiddels dat er een VVV / Informatie is in het centrum van de stad. Ik wandel daar naar toe en bekijk dan al het kleine centrum van Kiruna stad. Dat zij een deel van deze stad verplaatsen naar elders omdat de mijnen uitgebreid worden. Men is bang dat de mijnen kunnen instorten waardoor er problemen in de stad kunnen ontstaan. Mijnen zijn zeer belangrijk voor Kiruna en heel Zweden. Er wordt ijzererts gewonnen op grote schaal. Inmiddels weten we dat er nog veel meer belangrijke metalen daar gewonnen worden. In VVV kan ik gelijk een ticket voor een busrit in de mijnen boeken. Ik meld mij bij het VVV en wordt keurig geholpen door een ijverige jongeman. Ik boek de trein nacht ticket naar Stockholm en de busrit in de mijnen. Alles in een keer afrekenen met mijn bank kaart. Excursie geboekt op 16 juli 2022 11.00 uur. Nachttrein 18/19 juli 2022. Vroeg in de ochtend kom ik aan in Stockholm centrum. (halte ervoor is het vliegveld Stockholm). Tickets komen aan per E mail. Ook zeer fijn. Heel snel geregeld dus. KLM vlucht gaat op schema 20 juli 2022. Ook dat is een mooie aansluiting. Kan ik een paar uur door brengen in Stockholm. Met de trein weer stukje terug naar vliegveld Stockholm. In het centrum nog even apotheek gezocht en gevonden. Gesloten. Morgen maar weer. Ik voel mij niet ziek, maar ik ben wel flink verkouden. Behoorlijk scherpe zere keelpijn. Corona?? Ik ga terug naar hotel en inmiddels is de kamer volgelopen met nog een aantal backpackers. (5 personen). Beetje (te) druk in de kamer. Ik zonder mij nog even af en neem de opties door voor de terugreis. Ik ben tevreden met de planning. Ik ga op tijd mijn bedje in. De Zweed gaat er vroeg uit. Er is ook een backpacker die aangeeft dat hij berg Kebnekaise berg te willen op wandelen. Ik kijk naar zijn spullen en zijn schoenen. Ik heb hem enige adviezen gegeven mede ook mijn ervaringen onderweg route Fjallraven die langs de Kebnekaise loopt. Er ligt sneeuw op die berg en al na een paar honderd meter. Zeer zware tocht waarbij je soms ook touwen en andere materialen mee moet nemen. Ook warmte kleding etc. Ik zie hem bleek worden en kennelijk heeft hij deze tocht onderschat. (later blijkt dat de man niet eens aan deze wandeling is begonnen maar naar huis met de auto is gegaan. Wellicht een zeer verstandige beslissing. Onervaren wandelaars die enorme risico's nemen om zo'n tocht te beginnen).
Deze dag is weer zeer nuttig besteed en morgen weer een dag. Dag planning om naar de apotheek te gaan en een corona test op te halen. Even testen lijkt mij heel verstandig.
Hoe dat afloopt? Dat kunt U in het volgende verslag lezen.
Bert