Uitwerking dagboek over Kungsleden trail Zweden
Door: Bert Gorter
Blijf op de hoogte en volg Bert
08 Augustus 2022 | Nederland, Amsterdam
Hoi beste lezer(s),
Ik ben al weer een tijd terug uit Noord Zweden en ik heb veel meegemaakt. Deze reis zal ik nog lang herinneren. Fijne maar zeker ook minder fijne ervaring(en). Ik heb een dagboek(je) bijgehouden en ik zal U in korte verslag(en) meenemen in mijn wandeling/reis door Zweden.
Ik had het idee om via Noorwegen naar Zweden te reizen, want Hemavan is matig bereikbaar. Ik wilde ook even een stukje wandelen in Noorwegen om te kijken of ik later hier ook een wandeling zou gaan maken. Even kennismaken met de Noren en het landschap. Enkele dag(en) voor mijn vertrek 19 juni werd mijn vlucht geannuleerd. Via mijn fantastische reisagent heb ik snel gekeken of ik via een andere route ook op mijn bestemming kon komen. Niet via Trondheim nu maar via Bergen, Bodo en uiteindelijk terug naar Mo I Rana (Noorwegen). Mijn uiteindelijke bestemming waar ik wilde vertrekken. Kungsleden Trail is een flinke tippel, maar deze uitermate positieve wandelaar met ervaring zou nog wel een extra stukje wandeling kunnen maken richting Hemavan Zweden. De uiteindelijke vertrekplaats van de Kungsleden trail. Het is inmiddels 19 juni 2022 en heel vroeg word ik afgezet op Schiphol door mijn echtgenote. Ze zal wel weer denken...wat een zotteling. Hoe kan hij het leuk vinden om zo vroeg en zo'n wandeling te gaan doen. Maar ik (be)denk ook wel...waar ben ik nu weer aan begonnen. Net zoals ik die pelgrimstocht in Japan...1200 km langs 88 tempelcomplexen. Waar begin ik nu weer aan??
Ik sta al heel vroeg omstreeks 04.00 uur op Schiphol. Eigenlijk veel te vroeg, maar door de Schiphol perikelen wil ik op tijd door de check-in bagage en security check. Er is al een hele lange rij wachtenden voor mij. Ik heb mezelf on-line al ingecheckt en dat scheelt weer tijd. Vlot mijn rugzak(met hoes ter bescherming) afgegeven bijzondere bagage. En dan in de rij wachtenden security check. Na een sanitaire stop in de rij weer aangesloten in de rij die vrij vlot door loopt. Voordat ik het weet wandel ik al de security check plaats in. Mijn kleine handtasje gevuld met de meest kostbare apparaten (garmin GPS fototoestel) en papieren paspoort buitenlands geld etc. Maar goed dat ik dit zo gedaan, want later gebeurd er iets waar ik niet blij van werd. KLM vlucht vertrekt op tijd...na toch vrij lang wachten bij de gate. Wel onderweg ernaar toe nog wat gegeten en gedronken. Flesje drinken mee vliegtuig in. KLM vlucht naar Bergen verloopt voorspoedig. Mooie zitplaats bij de vleugel. Mooi kijken naar beneden. Vliegen blijft leuk. Sorry mensen...maar ik beloof dat ik voortaan voor het milieu vaker de trein, bus etc neem. In Bergen Noorwegen uitgestapt en enige tijd wachten bij de gate voor mijn tweede vlucht. Bedenk me dat het fijn zou zijn als mijn rugzak ook meegaat met dit kleine vliegtuigje een propellervliegtuig Ambraerer...naar Bodo. Weer 2 uur vliegen. Na enige tijd wachten het volgende vliegtuig in. Twee zitter...20 persoons vliegtuigje. Weer een ervaring rijker. Start is bijzonder...heel veel motorgeluid propellers en dan rem los...voordat ik het weet vlieg ik alweer boven de wolken. Op naar Bodo. Tijd vliegt om en we landen alweer op een heel klein vliegveldje. Ik stap vliegtuig uit met een trap en wandel via een route naar het vliegstation halletje voor mijn volgende vlucht. Zie de koffers etc het vliegtuig uitkomen en het lijkt of mijn rugzak/hoes er ook uit komt??? Er valt een koffer van het wagentje die de koffers/rugzak(ken) meeneemt. Na ruim een kwartier komt er nog een auto om deze koffer ook op te halen. Hoop nu echt dat mijn rugzak ook aankomt in Mo I Rana. Na enige tijd wachten het volgende vliegtuigje weer een propellervliegtuig. Nog kleiner dan de vorige. Half uur vliegen terug naar Mo I Rana. Ik stap in en binnen enkele minuten vertrekt dit vliegtuigje mooi op tijd. Wederom weer een spectaculaire startmoment...remmen los en we vliegen weer naar mijn eindbestemming. We vliegen vrij laag over de kust van Noorwegen terug naar Mo I Rana. Dit half uur is zo voorbij met het uitzicht dat ik heb via het vliegtuig raampje. Landing was weer prima en we worden uit het vliegtuig geloosd naar een heel klein vliegtuigstationnetje. Ik sta bij de bagage band en er komen na een kwartier een aantal koffers...en uiteindelijk komt mijn rugzak met hoes eromheen er niet uit. Ik ben niet de enigste. Nog iemand mist zijn koffer??? Nee he....ben ik nu een keer de klos. Geen rugzak???
Achtergelaten in Bodo Noorwegen?? Ik vermoed van wel. Bij mij komt staan een Noors echtpaar die mijn verwarring zien en ik heb onderweg al met hun in het Engels gepraat over mijn wandeling in Zweden. Ze helpen mij met vertalen met de coördinator van dit stationnetje. Hij vult een formulier vermissing bagage in met hulp van dit echtpaar. Ik moet mijn bagage recu afgeven (zat vast in mijn paspoort) en ik krijg hem niet meer terug. Ik krijg een kopie in mijn mail. Laten we dat maar hopen. Ik verneem dat er een Sita systeem is. Vermiste bagage registratie systeem wereld wijd en dat de meeste bagage 60% binnen 24 uren teruggevonden wordt en zo snel mogelijk teruggebracht wordt naar de bezitter ervan. Laten we dat maar hopen. Echter heel veel bagage zit in mijn rugzak. Ik krijg een tasje met tandpasta, kam etc. De eerste levensbehoefte van een reiziger. Het Noorse echtpaar geeft aan dat zij mij gaan helpen met vinden van een goedkoop hotel in Mo I Rana. Het is druk qua bezetting en kosten kunnen oplopen als ik moet wachten op mijn rugzak. Ik reis met een vliegveld busje naar het stadje Mo I Rana en daar word ik opgewacht door het Noorse echtpaar met hun auto. Ze brengen mij naar een (hoofd)receptie van een hotel keten Best Western en ik vraag of ik een goedkope/kleine kamer kan krijgen voor mogelijk een of meerdere dagen. Ik weet uiteraard niet wanneer ik mijn rugzak weer terug kan krijgen. Die moeten ze maar brengen naar de hoofdreceptie van dit hotel. Ik kan gelukkig een kamer krijgen even verderop. Ik word netjes door het Noors echtpaar gebracht. Ik vraag of de Noorse vrouw als contactpersoon kan houden voor de vermiste bagage. Dan kan zij mij weer bellen als er iets bekend is. Zij gaat akkoord en geeft haar telefoonnummer. Ze wonen dichtbij en zij bied zelfs aan om mij weg te brengen richting Hemavan als ik door deze vermissing qua tijd in de problemen kom?? Heel lief mens Unni Sorensen. Blijkt een verpleegster te zijn in een ziekenhuis. Ze zal af en toe moeten werken en kan mij dan na haar dienst met de auto wegbrengen. We zien wel hoe het loopt.
Deze reis begint dus al met een drempel, maar het is zo als het is. Cirkel van invloed. Ik moet even geduld hebben en wachten totdat ik mijn rugzak weer terug heb. Zonder rugzak geen Kungsleden trail.
Ik bedenk dan al dat ik een plan B moet hebben. Ik moet op zoek gaan naar een sport/wandel winkel om te kijken of ik daar al iets kan klaar leggen om eventueel te kopen. Deze dag is al voorbij en ik heb een hotel kamer. Gelukkig heb ik mijn wandelschoenen wel aan en kan dit stadje even gaan verkennen. Moe maar voldaan ga ik naar mijn hotelkamer om mijzelf even op te frissen. Korte douche maar wel weer mijn reiskleren aan. Ik kijk op mijn telefoon en zie dat het al vrij laat is en realiseer mij dan pas dat het licht blijft!! Het wordt hier niet donker. Dat zal vreemd zijn. Normaliter baseer je ook tijd op het moment dat het donker wordt en je gaat dan slapen. Dat zal echt heel vreemd zijn. Een nieuwe ervaring rijker. Ik wandel een kort stukje in de omgeving van het hotel en ga daarna op tijd mijn bedje in. Geen TV. Geen radio....en karige klein hotelkamertje. Het is tijd om de oogluiken te sluiten en mijn rust te pakken. Morgen 20 juni weer een dag. Een hele bijzondere reisdag met aan het eind een verrassing die minder leuk is, maar we zien morgen wel. Gezien het vertrouwen van die bagage coordinator gaan we er maar vanuit dat mijn rugzak weer gevonden wordt en zo spoedig mogelijk met de volgende vlucht uit?? Uit Bodo of Bergen weer bij mij terecht komt.
Deze eerste dag van mijn reis is voorbij. Het volgende verslag komt eraan, want deze reis is echt heel bijzonder geweest. Leuk om te lezen...dat mag U beoordelen. Laat een berichtje achter als U het leuk vindt.
Bert Gorter