14e wandeldag Camino Portugal 414 km afgelegd. - Reisverslag uit Alvaiázere, Portugal van Bert Gorter - WaarBenJij.nu 14e wandeldag Camino Portugal 414 km afgelegd. - Reisverslag uit Alvaiázere, Portugal van Bert Gorter - WaarBenJij.nu

14e wandeldag Camino Portugal 414 km afgelegd.

Door: Bert Gorter

Blijf op de hoogte en volg Bert

09 November 2014 | Portugal, Alvaiázere

Hallo beste lezer(s),

Hoop dat U mijn dagverslagen nog leuk vindt. Het zijn natuurlijk wel heel veel wandeldagen en er gebeurd best wel veel op zo'n dag. Geen dag is saai en duurt heel lang. Voordat je het weet zit zo'n wandeldag er weer op. Deze dag, zaterdag 30 augustus 2014 is qua weer weer bijzonder te zijn. Ik ga steeds noordelijker en het weer kan ook frisser zijn. Dat blijkt ook wel deze morgen. Ik ben nog voordat mijn wekker gaat al wakker en besluit rustig eruit te gaan. Ik ben een van de eersten die op pad gaat. Eerst ontbijt. Zoals beloofd heeft de beheerder een ontbijt klaargezet voor mij. Een broodje...toast...jus d'orange...Wat een top hotel. Er wordt echt om je gezorgd. Maar dat mag ook wel want een pelgrim verricht echt wel een prestatie om bijna iedere dag 30 km te wandelen. Na ontbijt blijken er meer pelgrims op pad te gaan en ook de Duitse Pelgrims is wakker om afscheid van mij te nemen. Ze gaat zelf op pad en we wisselen nog even ons telefoonnummer en mail adres uit. Elkaar laten even laten weten hoe het gegaan is. Ook de eigenaar is inmiddels wakker. Ook afscheid van hem en ik krijg het bekende bon camino...Ik ga heel voorzichtig de trap af en verlaat het hotel. Het is frisjes....en bewolkt. Ik volg de markeringen tot een rotonde en dan ....niets meer???
Na veel zoekwerk toch weer de route en markeringen gevonden.
Ik heb echt wel het boekwerk erbij gepakt...en wat navraag gedaan. Uiteindelijk mijn weg maar gezocht via asfalt en het dorpje gevonden waar de route zou moeten zijn. Gelukkig daar de route weer opgepakt. Een bijzondere gebeurtenis daar meegemaakt bij dit dorpje...je zoekt de kerk in dit dorp waar de route zou moeten lopen....je denkt hieraan....en plotseling een heel mooi carillon met bijzondere klanken. De komende dagen zal ik dit nog vaak horen. Die kerk(toren) nu natuurlijk heel vlot gevonden en dan ben je echt blij. Een Jacobs moment...dus weer.
Het is een heel mooi bergachtig gebied waar ik nu door wandel. Pittige klimmetjes van soms wel meer dan 10%. Daar mooie foto's van gemaakt. Omhoog gaan dan moet je uiteindelijk ook weer naar beneden. En dat valt ook niet altijd mee....soms echt slecht voor je knieën. Niet vergeten dat dan ook die 15 kg rugzak nog even meehelpt....te drukken.
Bij Cabeleirera een pauze om 09.00 uur. In dit leuke dorpje een mooie pastelleria en een cafe voor een heerlijke bak koffie. Die pastelleria's zijn een soort gebak winkeltjes met heel lekker mhhhhhh dingen. Alles uitproberen natuurlijk. Je kunt tijdens het wandelen onbeperkt snoepen....Ik kwam geen kg aan natuurlijk. Er ging zelfs veel kg af.
Ik ging even zitten natuurlijk en dan komt er zo'n bestelauto langs met vis die legt tussen het ijs. Het dorp loopt uit om bij deze vis verkoper natuurlijk heerlijk verse vis te kopen. Deze vis stinkt echt niet maar is vannacht nog gevangen. Ik wandel namelijk steeds dichter bij de kust.
De vis wordt duur betaald, want er wordt echt gerekend in stuivers en centen van de euro's. Portugal is niet rijk qua geld maar wel qua mentaliteit en vriendelijkheid. Dan ben je pas echt rijk!!

Na deze pauze weer verder en bij een lange weg lijk ik in een ander district gekomen te zijn en er zijn nieuwe mooie gele markeringen. Die ga ik volgen en dat blijkt plotseling niet de camino pijlen te zijn doch een plaatselijke wandelroute??? Even mopperen maar daarna weer even logisch nadenken...de zon....de weg die rechts lag....dan moet ik ook de zon rechts van mij houden en iets meer naar rechts afbuigen...en inderdaad na enkele km door echt eenzaam landschap kom ik weer op de route. Dan is er echt wel een zucht van verlichtingen en je bent weer heel blij...De gele pijlen plotseling weer terug....een leermomentje...ook deze pelgrim leert iedere dag. Na korte tijd blijkt dat ik flink opgeschoten ben en in de buurt ben van Alvaiazere mijn eindbestemming. 31,3 km gewandeld. Aankomst tijd 15.00 uur. Vrij laat in de middag, maar het was ook een pittige heuvelachtige etappe en dan gaat er echt wel iets meer tijd in zitten. Ik ben heel tevreden over deze hele mooie wandeldag. Veel afwisseling in het landschap en leuke dorpjes. Weer een top wandeldag. Bij nadering van dit dorpje blijkt er een autosnelweg dwars voor dit stadje te liggen en de route loopt er dwars door/overheen. Gewoon rechtdoor over de in aanbouw zijnde autosnelweg rijden en inderdaad de oude gele camino pijlen volgen. Ben benieuwd hoe zij dit later gaan oplossen. Je kunt geen pelgrims zomaar deze autosnelweg over laten steken. Echter je weet het maar nooit .....Ik ben eerder tijdens de camino france over een snelweg heen gesprint...om mijn vage lijf te redden...Toen was er in 2008 nog een brug over die snelweg. In dit dorpje langs de route een mooie hostel gevonden. Drie pelgrims blijken deze hostel ook gevonden te hebben en krijgen een eigen onderkomen beneden. De dames locatie. De heren mogen boven slapen. Een kamer voor mij alleen met een bed en een tafeltje voor het bedrag van 10 euro. Een koopje. Het is vrij laat en ik besluit snel te douchen. Er is verder een supermarktje in dit dorpje en verder eigenlijk niet veel. Eten in een café. Dorpje is klein en er is niet veel te doen. Avond heb ik gevuld met bellen naar het thuisfront. Zoon is jarig. Belangrijk om hem ook even te feliciteren en thuisfront even te spreken. Ik heb heerlijk rustig geslapen in deze hostel. Zelf gezorgd voor een ontbijtje voor de volgende dag. Wederom vroeg vertrekken. De mede pelgrims heb ik die ochtend nog wel gezien...maar ze waren nog heel druk bezig om zich weer voor te bereiden op een lange wandel dag.

Het weer deze dag was in de ochtenduren bewolkt en fris. Gaandeweg de dag werd het warm(er) en kwam het zonnetje rond de middag te voorschijn. Een heerlijke warme wandeldag dus.

Dit dorpje kwam niet in mijn top 30 voor....er was niet veel te doen en er was weinig drukte. Weinig of geen mensen. Dus eigenlijk heb ik niet veel te schrijven over deze wandeldag verder.

Daarom morgen maar weer de volgende wandeldag beschrijving.

Ik groet U......bon camino allen die nog onderweg zijn.

Pelgrim Jacob Elbertus.