Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 20/11/2018 - Reisverslag uit Tokushima-shi, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 20/11/2018 - Reisverslag uit Tokushima-shi, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu

Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 20/11/2018

Door: Bert Gorter

Blijf op de hoogte en volg Bert

18 Mei 2020 | Japan, Tokushima-shi

Hallo beste lezer(s)/belangstellende(n),

Ik ben nog niet helemaal klaar met uitwerken van mijn dagboek verslag(en), maar het is inmiddels dinsdag 20 november 2018. De laatste dagen is echt de temperaturen in Japan omlaag gegaan en de laatste dagen is het herfst ook op het eiland Shikoku. Aan de foto's kunt U zien dat de herfst kleuren van de bomen en struiken echt mooi zijn. Mooiste denkbare herfstkleuren in de natuur. Ik had dit eigenlijk niet echt verwoord, maar de afgelopen dagen had ik enorm genoten van deze verandering van de natuur. Mede ook omdat de temperaturen in de nachtelijke uren daalt tot enkele graden boven het vriespunt. Ook in Nederland zal het ook wel frisser zijn. Al hoor ik dat de temperaturen in NL heerlijk najaar hoog zijn. Ruim boven 15 graden.
De plannen voor vandaag zijn door wandelen naar tempel 1. Terug naar het startpunt van mijn pelgrimstocht enkele weken geleden. Verder heb ik met Daniel overleg gehad hoe we de komende dagen door gaan brengen. Mijn terugtocht gaat een paar dagen eerder dan hij. Ons programma is om samen naar Koyasan te gaan en ons af te melden bij de tempel van Kobo Daishi. We willen dit gebruik natuurlijk wel even in stand houden. Meegaan met de cultuur van de Japanse pelgrims.
Koyasan wordt aanbevolen om naar toe te gaan. Heel veel mooie tempels, musea en andere activiteiten. We gaan via Tokushima (een overnachting en de volgende dag door naar de ferry om al varende de zee over te steken naar de trein om verder te gaan naar Koyasan.

Ik sta deze ochtend vroeg op om 05.45 uur. Klaar wakker. Ik ruim mijn spullen op en pak mijn rugzak weer in. De laatste keer?? Ik kijk nog even naar de TV en even stretchen. Even rekken van de spieren om straks weer op pad te gaan. Om 06.45 uur ontbijten we gezamenlijk. Om 07.30 uur verlaten we onze accommodatie. Het is nog stil daar. De voordeur is niet afgesloten. We vertrekken stil en gelaten. We wandelen tegen de richting in naar tempel 5. We besluiten deze niet te bezoeken, maar door te gaan. We gaan door naar tempel 4. Een rustige mooie route. Ik herinner mij enkele stukjes waar ik met de heenweg ook gewandeld heb. Het is een beetje lastig om de route terug te volgen. De markeringen wijzen de andere kant op, maar we komen er samen uit. We gaan door naar tempel 3. Aldaar zou T.Sano aanwezig zijn. Echter later bleek dat hij al bij tempel 1 staat te wachten. Hij bleek later berichtjes gestuurd te hebben die ik niet heb kunnen lezen. Of internet is traag met doorsturen. In iedergeval zie ik T.Sano niet bij deze tempel. We besluiten naar het talen instituut te wandelen waar ik bij het begin van mijn tocht geslapen heb. Wellicht is daar T.Sano?? We wandelen langs een drukke weg. We zien een oudere dame op een gammele fiets voorbij fietsen. Ze valt bijna met de fiets omdat dit zo langzaam gaat. Ik zie dat zij iets laat vallen.
Ik pak het op en het blijkt een legitimatiebewijs te zijn. Inmiddels is zij al doorgefietst en verdwijnt tussen de huis langs de weg. Even later komen we een politiebureau tegen en daar geeft ik legitimatiebewijs af. Een van de Japanse politieagenten spreekt een beetje Engels en begrijpt uit mijn uitleg en gebaren dat een vrouw het heeft verloren. Ik word bedankt en ga weer verder met Daniel. Inmiddels na enkele minuten bij talen centrum en daar spreken we de vrouw van T. Sano. Hij blijkt nog steeds bij tempel 1 te staan wachten. (nu hoorde ik dat pas en later gelezen in zijn mailbericht aan mij). Dan maar weer terug wandelen naar de route.
We wandelen rustig door en gaan langs tempel 2 door naar tempel 1. Daar ontmoet ik T. Sano weer. Wat leuk hem weer te ontmoeten. We begroeten elkaar uitbundig en we zijn blij elkaar na weken weer te zien. Hij vraagt mij van alles over mijn avonturen en hij heeft toch wat moeite moeten doen om mijn klompjes weer terug te krijgen. Kennelijk is de overdracht van degene die ze in ontvangst heeft genomen niet goed geweest. Maar het is hem gelukt...Dit is echt iets Japans...Hij wist wat ze voor mij betekende en dat is enorm belangrijk dan voor hem om dit op te lossen. Ze zijn dan bijna in paniek. Ik snap dat heel goed. Ik bedank hem hartelijk en ik neem mijn spullen in ontvangst die ik hem in bewaring heb gegeven. Ik geef hem even een knuffel/hug zoals wij Nederlanders wel eens doen. Hij is blij verrast en ook een beetje verlegen hierdoor.
Ik haal nogmaals mijn tweede stempel/signature bij dit kantoor bij tempel 1. Wat een mooie tempel complex is dit. Ik herinner mij dit nog heel goed toen ik hier vertrok. De vijver met vissen..het groen...de mooie tempels. Nu is het echt definitief...mijn 88 tempelroute is afgelopen!!
Ik heb het rondje nu echt om het eiland Shikoku afgerond en ik heb enorm veel respect afgedwongen door dit in een keer te doen. De Japanner in het kantoor van tempel 1 feliciteert mij (werd vertaald door T. Sano). Met enige ceremonie wordt dit laatste stempel/tekens in mijn pelgrimsboek geplaatst. Ik ben trots op mijn prestatie.
Ik neem afscheid van T. Sano, want hij moet naar zijn kinderen. Hij heeft heel lang op ons gewacht. Maar uiteindelijk was ook hij heel blij voor ons dat we het gehaald hebben. De ontvangst was heel fijn.
Nu blijven we nog enkele minuten nagenieten bij tempel 1. We nemen nog wat foto's voor later, want wellicht is dit de allerlaatste keer dat we hier zijn. Om 13.00 uur eten we even een lunch rijst met curry. We hadden wel trek gekregen. We gaan hierna naar trein station Bando. Daar gaan we met de trein naar Tokushima. We kopen ieder een kaartje met enige hulp.
We zijn mooi op tijd. De trein komt er al aan. Het is inmiddels 13.30 uur. Na een half uur komen we al aan in Tokushima. Een groot treinstation daar. We wandelen met onze grote rugzak over plein(en) en door straten naar een hotel genaamd Toyoko Inn. Kosten 7900 yen. We stallen even spullen daar en we kunnen inchecken om 16.00 uur. Het is inmiddels omstreeks 14.30 uur en tijd genoeg om de stad nog even te bekijken.
Ik ben door deze stad gewandeld op de heenweg. We gaan samen naar de informatie/VVV kantoor in deze stad. Ik wist al dat er een soort SKIP kaartje gekocht kan worden. Een kaartje voor ferry-treinreis-en kabelbaan om hoog naar Koyasan. All in prijs voor 2100 Yen. Alleen even de bus nemen naar de Ferry. We worden goed geholpen en ze vertellen ons waar we op de bus kunnen stappen. Skip kaartje kopen bij de Ferry.
Dat is het makkelijkst en goedkoopst manier om in Koyasan te komen.

Plannen voor morgen...
06.30 uur ontbijt hotel
07.15 uur bus naar Ferry
08.00 uur Ferry (Pont/schip) naar overkant (treinstation) Duur 2 uren??
Vervolgens per trein naar kabelbaan station en omhoog naar Koyasan.
Morgen een reisdag en een overnachting zoeken. We hebben nog niets geboekt. We zien wel. Het moet een avontuur blijven en er zouden genoeg accommodaties zijn daar. Tempel overnachtingen of hotel overnachtingen. Verder nog wel contact met IPA Japan Osaka over mijn verblijf in Osaka. Nog geen concrete plannen, maar we zien de komende dagen wel. Ik weet nu een beetje de planning van dagen in Koyasan, een paar dagen in Osaka en dan retour vlucht terug naar Nederland 37/28 november 2018. Genoeg plannen om te maken en te regelen.

Ik herinner mij niet hoe we de avond doorgebracht hebben samen, maar ik herinner mij wel dat ik moe was. Je voelt je toch een beetje vreemd. Je wandelt normaliter de hele dag en nu is het een reisdag deels. Zeker ook morgen. Opeens een rustdag en even geen wandeldag is vreemd.

Het hotel was prima. Niet bijzonder, maar de klant vriendelijkheid was prima. We haalden onze rugzakken op bij de receptie en inchecken.
Onze kamer was prima. Echte bedden en niet op de grond slapen.
Lakens en dekens is ook weer eens fijn. Ook de badkamer was schoon en goed voorzien van alles. Weer genieten van een heerlijke douche.
Ook mijn shirt weer eens wassen en droog krijgen met de föhn. De volgende dag weer schoon mij shirt aantrekken. Geen zweet luchtjes, maar schone heerlijk naar zeep ruikend shirtje. Weer een ander leven komende dagen. Uitwandelen komende dagen?? Koyasan ligt midden in de bergen in de natuur. Er zijn al diverse wandelingen daar. Dus we kunnen samen uitwandelen. Afkicken van iedere dag 25/30 km wandelen is echt wel even nodig. Dat zou ik ook even adviseren. Deze mooie fijne afsluitende dag is weer voorbij. Wekker gezet en dromenland kwam voorbij.

Tot morgen 21 november 2018 de reis naar Koyasan?

O Henro San Jacob.