Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 2/11/2018 - Reisverslag uit Matsuyama-shi, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 2/11/2018 - Reisverslag uit Matsuyama-shi, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu

Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 2/11/2018

Door: Bert Gorter

Blijf op de hoogte en volg Bert

26 April 2020 | Japan, Matsuyama-shi

Hallo beste lezer(s)/belangstellende(n),

Mijn EERSTE rustdag in de mooie Japanse stad Matsuyama. Een flinke middelgrote stad op het Noord/Westelijk deel van het eiland Shikoku.
Niet ver van de kust. (zie foto). Een mooie stad om eens een dag in rond te brengen. Een kasteel, musea, beroemd badhuis etc. Genoeg te doen dus.
Doelstelling van deze vrijdag 2 november 2018 was om heerlijk uit te rusten maar wel prioriteit aan het repareren van mijn wandelschoenen. Vreemd genoeg was ik al wakker om 07.15 uur. Ik wilde wel langer slapen hoor, maar het wekkertje in mezelf ging af en ik was klaar wakker. Ik heb een ontbijt besteld. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen. Matig ontbijt. Veel rijst en een buffet met weinig ingrediënten. Wellicht had ik beter mijn ontbijt in de stad kunnen doen.
Ik wilde de stad verkennen en onderweg naar IPEC om de fiets te lenen. Ongeveer een uur was ik onderweg en vrij vlot het adres gevonden. Het gebouw vinden is even wat anders...achterin een parkeerplaats eindelijk een kantoorachtig gebouw gevonden met opschrift IPEC. Na enig zoekwerk gevonden. Ik word keurig ontvangen en na mijn uitleg kan ik een fiets lenen met na betaling van een borg van 1000 yen. Ik krijg een stadskaart en een redelijk goede dames fiets mee. Aan het stuur zit een mandje zelfs voor mijn spulletjes. Mijn schoenen even uit...mijn croqs aan. Even andere schoenen aan mijn fantastische voetjes die mij overal in de wereld verplaatsen. Zonder blaren...soms even een klein zeer teentje. Wat fijn dat ik zo gemakkelijk (???) deze pelgrimstocht kan doen. Ik stap op de fiets. Wel even opletten...want ik moet links fietsen. Eerst maar eens de route naar dat winkelcentrum die om 10.00 uur open gaat. Het is nog lang geen tijd..dat wordt straks even wachten voor de deur. Er komt een (stoom) treintje langs. foto??? Maken?? Ik lijk wel een toerist. Ik fiets op de trottoir. Zo hoort het kennelijk. Ik zie dat meer Japanners op de fiets over het trottoir fietsen. Niet op de rijbaan dus...waar het auto verkeer druk is. Even oversteken en een dwarsweg. Het fietsen gaat heerlijk snel. Veel sneller dan wandelen en na enig zoeken vind ik het winkelcentrum. Ik zie zelfs aan de overkant een fietsenstalling om mijn fiets op slot daar neer te zetten. Ik ben er om 09.40 uur. Dat wordt even wachten. Ik zoek even een tentje om koffie te drinken. Ik heb onderweg tijdens de pelgrimstocht regelmatig koffie gedronken, maar dat was niet altijd erg goed. Ik zie een Mc Donalds. Daar ga ik heerlijk koffie drinken met een chocolade taartje. Eigenlijk was dat taartje veel te klein. Wat heerlijk snoepen...en die heerlijke echte bak met koffie. Na koffie drinken wandel ik naar het winkelcentrum. Mr.Minite is gevestigd in het winkelcentrum deel. De deuren gaan exact om 10.00 uur open. Ik sta ook even te wachten met twee andere klanten. Ik wandel in mijn wandelkleding naar binnen en ik zie een rij vrouwen staan bij het gangpad waar ik over heen moet lopen. Ze vormen een rij en ze buigen voor mij. Wat een ontvangst door dit winkelpersoneel. Ze zien er fantastisch mooi gekleed uit. Een blinkend mooie winkel twee maal zo mooi als de begane grond Bijenkorf. Ik voel mij als een vorst die ontvangen wordt. Ik knik als een vorst....en bedank zo voor dit bijzondere ontvangst. Ik vraag naar de schoenmaker Mr Minute. Ik word verwezen naar achteren...en zijkant. Daar word ik zelfs heen begeleid!! Ik zie een manspersoon staan een echte schoenmaker. Ik leg hem in gebaren uit wat ik wil en ik laat mijn hakken zien van mijn wandelschoenen die flink versleten zijn. Hij laat mij een aantal hakken zien die hij erop wil zetten...te hard..veel te hard...te zwak en te zacht..na enig zoeken vind ik een goede tussen wat hij aanbied. Dan nog even onderhandelen over de prijs. Hij schrijft op een bedrag van 2880 yen. Ik dacht per stuk....?? 19,20 euro per hak?? Uiteindelijk blijkt dit te zijn voor twee hakken repareren. Dat is heel goedkoop. Akkoord. Ik kijk nog even hoe hij dit aan gaat brengen. Hij wil mijn hele hak verwijderen. Nee dat gaat niet gebeuren. Ik wil dat hij er een stukje hak opzet. Ik heb slechte ervaringen met hele hakken verwijderen. Ik kreeg er blaren van. Een groot deel van de hak van mijn schoenen zijn goed en ik wil er een stukje hak op laten zetten. Hij mompelt wat maar hij gaat het toch doen zoals ik het wil. Beetje vlak maken hak en dan andere stukje hak erop zetten. Na de eerste schoen (deel) reparatie besluit ik de winkel in te gaan en hem met rust te laten. Over een uur kan ik terugkomen om de schoenen gerepareerd op te halen zoals afgesproken.
Ik ga even de winkel in. Even shoppen....en besluit om wat te gaan eten. Ik krijg inmiddels al weer trek. Het energie mandje is leeg....mijn lichaam staat nog in een wandel stand en vraagt om energie. Ik zie bord restaurant (Japans teken...lees ik inmiddels redelijk). ik wandel naar de tweede verdieping (niet met de lift) en ga naar het restaurant. Ik zie de kaart en besluit pasta te gaan eten. Deze pasta maaltijd was bijna perfect. Een beetje tekort gekookte pasta. Hij had iets gaarder gekookt. Maar ik heb ervan genoten. In de pasta had ik ook nog perfect gegaarde zalm. Een maaltijd om van te genieten. Na een uur ga ik terug naar de schoenmaker. Hij pakt mijn schoenen en ik krijg ze met een blik terug...gelukt. Ik bekijk mijn wandelschoenen en ze lijken perfect gerepareerd. Ik bedank hem hartelijk. Gelukt...ik kan overmorgen weer voorzichtig op pad. Zal wel even weer wennen zijn....de eerste wen dag zal ik geen groot aantal km gaan wandelen om blessures te voorkomen. Ik heb ruim 800 km gewandeld en gewend aan deze langzaam gesleten hakken van mijn schoenen. Voorzichtigheid geboden. Je hoop dat het goed komt. Deze schoenmaker verstaat zijn vak gelukkig en hij is ook blij dat het gelukt is. Ik betaal hem 3000 yen. Een extra'tje voor zijn goede diensten. Hij weigert echter dat extra geld. Dat is ook echt de Japanse cultuur. Ik laat echter het geld dat ik van hem teruggekregen heb achter op zijn balie en wandel na een buiging beleefd weg. Hij kijkt even verbaasd maar glimlacht toch bij ons afscheid. Een oke met mijn hand en weg ben ik. De echtgenote van de schoenmaker pakt het geld zie ik bij het weglopen. Ze zullen het nodig hebben. Ik ben heel blij met mijn gerepareerde wandelschoenen. Ik kan het niet laten om ze even buiten te proberen. Perfect. Het voelt wat onwennig, maar ik ben heel blij met deze reparatie. Perfect gedaan door de schoenmaker. Hakje erbij gezet.
Een middel zacht hakje zoals het andere deel van de hak die nog intact is. (binnendeel hak). Ik heb het volgens mij goed laten repareren. Dat zullen we overmorgen wel gaan voelen. Ik ga naar de overkant om de damesfiets op te halen en ik fiets door de stad. Ik wil naar Matsuyama Castle (kasteel). Ik zie in de verte een heuvel met kasteel..dat zal hem zijn. Ik fiets door de stad en ik kan die heuvel niet meer vinden met kasteel. Dan maar op de kaart. De gebouwen onttrekken het zicht op dat kasteel. Na raadplegen kaart kom ik snel bij de straat tegenover de hoofdingang naar het kasteel. Een kabelbaan nemen?? Of wandelend via trappen. Deze pelgrim heeft genoeg gewandeld. Een kaartje voor de kabelbaan omhoog (en omlaag??) en een toegangskaart voor het kasteel. Ik heb dit heel mooie kasteel bezocht tussen 11.30 uur en 13.00 uur. Fantastische mooie vergezichten/uitzichten en het kasteel is heel mooi. Van hard hout..en je gaat steeds hoger dit kasteel in. Er zijn heel veel gevechten geweest en dit kasteel heeft het bij alle gevechten gewonnen. Een echte vesting op een heuvel. Veel informatie gelezen over dit kasteel. (later maar eens lezen op de gemaakt foto's). Ik zal een paar foto's laten zien van dit kasteel bij dit verslag Geniet ervan.
Na bezoek kasteel terug naar IPEC. Mijn borg terug en wandelend terug richting de hostel. Vlakbij bij de hostel kwam ik bij de Dogo Onsen. Een heel oud houten badhuis. Heel beroemd in Japan. Met openbare baden en met privé baden. Erg druk bezocht. Ik besluit meteen een bad te nemen. Ik heb het toegangskaartje bij mij. Ik word toegelaten en ga lekker badderen. Heerlijk ontspannen. Heet water baden en sauna. Spullen netjes in een prive kluisje. Ik krijg handdoek(en) voor drogen en voor bedekking edele delen. Soms gebruiken ze dat kleine doekje ook om hoofd te koelen...?? Vreemde Japanners. Na dat badhuis iets gegeten in de stad en op een terras bij het badhuis een donker biertje genomen. Die hakt er pittig in. Tijd lang geen alcohol gedronken. Ik zit heerlijk mijn biertje te drinken op een bank en ik kom aan de praat met een stel Japanners die Engels praten. Ik vertel hun mijn avontuur de 88 pelgrimsroute. Ze zijn zeer geïnteresseerd en bewonderen mij. Ze hebben zelf nog nooit deze pelgrimsroute gewandeld maar ze willen het wel doen. Ik geef ze een paar tips en trucs. Zo zitten we zeker een uur te praten met elkaar. Mooie ontmoetingen met hele lieve fijn behulpzame Japanners. Deze rustdag is weer voorbij...omstreeks 15.30 uur besluit ik naar de hostel te gaan. Even een dutje...boodschappen doen voor morgen en dan is het weer tijd voor slapen. Morgenochtend naar supermarkt Walson om te ontbijten. Ik besluit geen ontbijt te nemen bij de hostel. Niet lekker en voedzaam genoeg. Ik kom de Finse fietsers nog even tegen in de Hostel. Ze zijn aan het eten/diner aan het maken. Ze vragen me of ik ook iets wil eten. Dat laat ik natuurlijk niet gaan. We zitten gezamenlijk aan een tafel te eten en te praten over onze avonturen. Wat een topdag!! Heerlijk genoten van deze rust/vakantie dag. Plannen voor morgen met mijn nieuwe wandelschoenen aan.
Tempel 51-52 11 km/tempel 52-53 2,6 km en naar de volgende tempel 53-54 zal te ver zijn..afstand 34,6. Ik zal moeten middelen ergens onderweg. We zien wel. Eerst maar eens kijken hoe mijn gerepareerde wandelschoenen het doen. Geen blessures krijgen morgen is de grootste prioriteit. Deze topdag is weer voorbij. Ik ga slapen en bereid mijn vertrek voor morgen voor. Ik mag morgenochtend de voordeur openen en achter mij dicht trekken. Ik krijg een uitleg hoe dit werkt. Ik ben van plan vroeg te vertrekken..omstreeks 05.30 uur. Ik ga toch eerst ontbijten bij Walson...supermarkt in de binnenstad. Langs de route. Tot morgen??

O Henro San Jacob.