Einde van de wereld op Shikoku? - Reisverslag uit Shimizu, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu Einde van de wereld op Shikoku? - Reisverslag uit Shimizu, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu

Einde van de wereld op Shikoku?

Door: Bert Gorter

Blijf op de hoogte en volg Bert

22 Oktober 2018 | Japan, Shimizu

Hallo beste lezer(s),
Deze website heeft wat moeite met het vinden van de plaats waar ik mij bevindt...maar ik bevind mij echt op een doodlopende cape Ashizuri Misaki. Daar ben ik vanmiddag aangekomen bij tempel 38. Ruim 85 km afgelegd in drie wandel dagen! Lijkt niet zoveel, maar een flink aantal hoogte verschillen erbij en hebt bikkeldagen!
Ik geniet nu even van een pension met een eigen kamer met bad. Heerlijk in bad gezeten om de spieren even te laten verwennen. Niet alleen de beenspiertjes maar ook de rugzak vraagt ook wat van de buik- en rugspieren! Het wend echt, maar ze worden aan het eind van de dag wel vermoeid!
Vanmiddag langs een beach gewandeld...en ik denk dat ik daar morgen maar eens mijn tent moet neerzetten. Morgen wordt het terugwandelen cq bikkelen! De volgende tempel ligt ongeveer ruim 50 km verder. Dan is zo’n vroege tussenstop wel even nodig. Overmorgen dus bij tempel 39. We gaan een doorsteek maken naar het linker bovendeel van het eiland Shikoku. Nog een paar dagen en ik verlaat prefecture Kochi. Ehime prefecture zal mijn volgende deel van het eiland zijn. Er komen nog een paar flink lastige berg etappes aan...boven de 800 meter!
Maar ook deze ga ik bedwingen!
Het pelgrimsleven bevalt me goed! Ik ben eigenlijk veel bezig met de route..de mooiste route
..en soms een minder lastige route vinden! Er is voldoende keus.
Mijn beperking is wel de zware rugzak, maar ik heb recent nog twe tent overnachtingen gehad! Heel makkelijk...grasveldje en geschikte lokatie met toilet groep en hebt je eigen campingplaats! Het wordt wel steeds frisser in de nachten. De tent houdt goed de koude tegen en mijn slaapzak -5 zorgt ervoor dat deze pelgrim rustig warm kan uitrusten van een zeer aktieve wandeldag!
Het eten moet ook goed gepland worden! Op tijd eten meenemen en soms ook lekker een restaurant langs de route zeker niet afslaan! Het motortje moet blijven draaien!
De Japanners zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam. Soms ben ik ook een beetje brutaal om gewoon ook iets te vragen. Vandaag een politie collega even hulp gevraagd ivm taal probleem. Diverse overnachtingsaccomodaties gesloten. Collega vond dit pension en bracht mij er naar toe. 1 km voorbij de tempel...heel aardig. Ik zat echt met mijn rugzak in een Japanse politie auto. Zeker geen Mercedes Benz of VW Touran! Simpel....natuurlijk een Suzuki!
Met weinig technische apparatuur. Er zijn in de dorpjes op Shikoku eenmans politie bureautjes..met een auto. Vandaag voor het eerst een Japanse motoragent op de route 56 gezien...een Yamaha..volgens mij 1100CC.
Verder vastgesteld op deze tocht dat er overalluidsprekers hangen...ik hoor op diverse tijden een muziekje of er wordt wat Japans gebruld! Ik schrik hier soms nog van!
Ze worden ook gebruikt bij waarschuwing VOO sunami! Overal borden met waarschuwingen, hoogte meter standen en hoge torens! Ze zijn hier redelijk goed voorbereid!
Het Japanse eten smaakt prima. Het went al. Veel met rijst en veel schaaltjes met diverse hapjes! Ik wil alles uitproberen! Er is weinig dat ik echt niet lust! De Japanners waarderen dat...
Ze willen ook echt weten waarniknvandaan kom...Orranda..Holland!
Diverse buitenlandse pelgrims al ontmoet..Fransman/vegetariër...Australiër/gaat soms een stuk met de bus..aantal dagen terug ook een paar Nederlanders ontmoet! Zij deden maar een klein deel van deze tocht.
Verder vastgesteld dat elektriciteit alles bovengronds is. Nog weinig zonnepanelen, maar wel warmteboilers! Ze lopen hier iets achter op Europa!
Er is dus genoeg te beleven onderweg. Ik maak veel foto’s, maar het uploaden duurt te lang en is kostbaar met mijn eigen WiFi! Dus later als ik thuis ben!
Morgen weer een bijzondere weg, want ook teruglopend zie je weer andere dingen...heb ik gemerkt!
Fijne werk week en tot het volgende verslag over een paar dagen!

Groet

Bert Gorter

• 22 Oktober 2018 - 09:18

Henry:

Kort verslag

• 22 Oktober 2018 - 09:35

Anja:

Deze klinkt een beetje eng. Gaat alles goed?

• 22 Oktober 2018 - 11:03

Rick:

Hoi Bert,

Je hebt de route al gepland, maar wij zijn gewoon onderlangs langs de kust blijven lopen. Was erg mooi om te doen. Na twee kustwater weer omhoog naar Sukumo. Mooie pelgrimshut op palen vlak voor de stad. Vanuit Sukumo heen en weer naar tempel 39 gelopen (totaal 12 km). Nouja kamperen op het strand heeft ook wel weer wat. Is ook een prachtige baai. Wij werden uitgenodigd op het dorpsfeest! Veel plezier met verder wandelen! Groet Rick

• 22 Oktober 2018 - 11:01

Rick:

Pardon: na twee wandeldagen langs de kust

• 22 Oktober 2018 - 17:05

Herman:

Mooi verslag weer Bert. Elke keer genieten. Alsof je meeloopt (hahahaha....)

• 23 Oktober 2018 - 16:54

Mark Krom:

Mooie verslag weer Bert. Ik zie het voor me als het ware. In Nederland begint het ook weer best fris te worden trouwens. Het mooie nazomerweer is voorbij. Wandel ze. Groet Mark.