18e wandeldag Ruta La Plata dagboekbeschrijving - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Bert Gorter - WaarBenJij.nu 18e wandeldag Ruta La Plata dagboekbeschrijving - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Bert Gorter - WaarBenJij.nu

18e wandeldag Ruta La Plata dagboekbeschrijving

Blijf op de hoogte en volg Bert

20 November 2011 | Nederland, Amsterdam

Hallo beste familieleden, vrienden, collega's en andere belangstellenden.

Het is al weer de 18e wandeldag.
16 september 2011. Plannen waren om van het dorp San Pedro te lopen naar de stad Salamanca. Geen hele lange tocht, maar 19 km. Vroeg opstaan en omstreeks 07.15 uur gingen we samen op pad. Andres had een summier ontbijjtje genomen. Ik wederom een danone yoghurt drink. Dat eet wat makkelijker dan soms dat droge witte brood. Die yoghurt bleef ik erin houden gedurende de hele tocht. Natuurlijk alleen als ik deze kon kopen in de supermarkten.

We lopen al snel langs de route N630. De route loopt vanaf Sevilla naar Santiago. Soms loop je er heel dicht langs en dan weer een stuk er vanaf. Maar je komt uiteindelijk wel weer uit bij deze lange weg. De bikers/fietsers maken heel veel gebruik van deze asfaltweg. Wij wandelaars zijn niet altijd blij met dat asfalt.

Het blijkt toch weer hele lange wegen te zijn naar zo'n grote stad. We zien de stad al kilometers lang. Je nadert de stad heel langzaam. De stad wordt langzaam groter. De cathedraal wordt qua vorm ook steeds zichtbaarder. Ik blijf samen met Andres lopen en we genieten van deze etappe. Het is weer een hele mooie.
Het landschap en het uitzicht. We lopen die dag best wel snel. Het lijkt alsof de voetjes langzamerhand weer beter worden. Ook Andres lijkt wel weer beter te worden. Ik bedenk dat een rustdag ook wel heel fijn is. Dat heb ik na 18 wandeldagen wel verdiend. Ik weet nog niet of Andres blijft of door zal lopen. Dat zal ik later wel van hem horen. Ik denk dat de stad Salamanca een hele mooie stad is om even rust te nemen en te bekijken. Het routeboek is lovend over de stad en daarom is het ook bij zo'n tocht belangrijk om ook eens cultuur te snuiven. De gebouwen, kerken en cathedraal schijn heel mooi te zijn. Ik aarzel niet en bedenk dat ik in iedergeval minimaal een dag extra zal overblijven. Ik zal na 1 nacht een ander verblijf moeten zoeken, want je kunt maar 1 nacht blijven. Maar ik heb gelezen dat er een hostelhotel is voor een mooie prijs. Wellicht kan ik deze kamer delen met een andere pelgrim. We zullen wel zien.

Het landschap die dag wisselde van heuvelachtig tot savanna achtige landschap. Heel mooie natuur. Genieten van de natuur en het buiten leven.

Salamanca komt vrij snel al dichterbij. We lopen goed en vlot.
Daarom wandelen wij al omstreeks 12.00 uur de stad in. We volgen de bordjes richting centrum en komen het centrum binnenlopen via een hele mooie romeinse brug. De brug over de rivier is heel mooi. Ook een hele mooi oud beeld van een leeuw zonder kop. Duizenden jaren oud. Je kunt je dit niet voorstellen. We volgen de markeringen van de camino de bekende schelp en komen uiteindelijk uit bij onze herberg. We moeten wachten op de opening van de herberg. Er is een leuk parkje aan de zijkant van de herberg. Genoeg schaduw om even uit te puffen en te eten/drinken. Onderweg naar Salamanca hebben we maar een klein half uurtje pauze gehad en derhalve hebben we deze dag stevig doorgelopen. Een fijne pitte wandeldag met hele goede vooruitzichten. Genoet te eten en te drinken. Twee dagen om genoeg aan te sterken en energie weer op te laden. Ik had er zin in. Ik lees even mijn dagboek en ik lees dat we omstreeks 16.00 uur pas in de herberg mogen. We stallen onze rugzak wel even in de herberg en we nemen wat mee om in de stad op te eten. Ik bedenk wat ik verder wil. Ik moet een tweede nacht nog boeken. Andres gaat toch verder. Er blijven nog wel een aantal pelgrims over. Er is een pelgrim die ook overblijft. We besluiten samen een kamer te boeken in een hostel. We reserveren een kamer voor twee.
Voor 38 euro hebben we samen een kamer met douche en toilet. Alleen is die kamer iets verder in het centrum. Maar dat is niet zo'n probleem, want lopen kunnen we als de beste.

Verder hoorde ik dat er internet is in de bibliotheek. Daar heb ik een verhaal op het internet gezet. Wellicht hebt U dit in mijn verslag Salamanca gelezen. De cathedraal was die dag in iedergeval enorm mooi. Een indrukwekkende gebouw met heel veel goud/zilver etc. Er is ook nog een toren bij die je kunt beklimmen. Dat is wellicht een optie voor morgen.
Ik lees verder dat ik de stad verkent heb en omstreeks 20.00 uur wederom heerlijk gegeten heb. Het lijkt wel of mijn leven uit heel veel lekker eten bestond. U kunt zich bedenken dat je heel veel voedsel moet eten omdat je de hele dag aktief bent. Heel veel energie nodig om het motortje draaiende te houden. En zeker ikke, die heel weinig vetrolletjes heeft. Het blijkt dat ik na deze tocht wederom een behoorlijk aantal kg's ben kwijtgeraakt. Hoeveel dat leest U later....

Ik heb in iedergeval wederom heerlijk gegeten in de stad. Spaghetti met salade en een heerlijke glas tinto vino (rode wijn). Dat gaat er altijd in bij een goede maaltijd.

De herberg sluit omstreeks 22.00 uur en derhalve haast ik mij terug naar de herberg. Ook de andere pelgrims zijn op tijd terug want ze zijn hier wel erg streng. Overal papiertjes wat NIET mag. Niet erg gastvrij en erg veel regeltjes. Ik zal blij zijn dat ik morgen op mijn hostelkamer zal zijn. Gewoon naar je kamer, wanneer je dat wilt. De stad bruist van het leven en je wilt dan echt niet te vroeg terug naar je kamer.

Morgen is echt mijn rustdag en moet ik afscheid nemen van Andres. Hij gaat toch echt verder morgen. Hij neemt geen rustdag. Toch wel een echt afscheid van een echte pelgrimvriend. Jammer, maar dat hoort er ook bij. Afscheid nemen van pelgrims die hun eigen tocht wandelen. Morgen moet ik nog een groot aantal zaken regelen. Geld pinnen, aantal goederen terugsturen naar NL (tent en enkele kleding stukken die niet meer nodig heb).
Verder wil ik toch dat mijn haar geknipt wordt. Het wordt te lang en is te warm. Ik voel mij dan niet prettig. Er zal hierna niet veel meer kappers zijn die mij van mijn wilde haren kunnen afhelpen.

We sluiten de dag af met dagboek schrijven, tanden poetsen en dan vallen de luiken al heel snel dicht. Het is druk in de herberg en de zaal is bijna vol. Veel snurkers helaas.
En dus af en toe wakker van de geluiden. Het matras van het bed is goed. Dat is ook wel anders. Wel is het een beetje benauwd in de slaapzaal. Weinig ventilatie. Jammer, want ik houd wel van frisse lucht....

Morgen een rustdag met allerlei zaken die weer geregeld moeten worden. Maar wel een rustdag. Dat zal wel even vreemd worden. Ook afscheid van mijn pelgrimvriend Andres.

De rustdag beschrijving zal U morgen kunnen lezen. Fijne avond en week.
Een nieuwe week breekt weer aan.
Ik heb het hele weekeind gewerkt om onze goed heilig man in Oostzaan en Den Ilp veilig en wel binnen te loodsen. En hierna werk ik weer gewoon de hele week. Ook dat hoort nu weer bij mijn werk, die ik heel leuk vindt.

Tot morgen.....??

Bert Gorter

• 21 November 2011 - 22:41

Anita:

Wat een leuke samenloop van omstandigheden. Ik zat met een grote glimlach de laatste allinea te lezen.

Wandelen in Spanje in september, werken in Nederland in november. En het reisverslag als brug tussen deze twee maanden met de goedheiligman als verbinding. Prachtig!

Wat me verder op valt is dat de herbergen in een grotere plaats helaas allerlei niet mogen regeltjes moeten opstellen om de boel in goede banen te lijden. Jammer dat het zo moet maar blijkbaar nodig.

Goed dat je voor jezelf een rustdag hebt ingebouwd terwijl het toch zo verleidelijk was om door te lopen met Andres. Blijven luisteren naar je lijf en dicht bij jezelf blijven. Heel goed gedaan.

Even genieten in Salamanca van het niets hoeven. Geen wandeltocht, geen km-ters. Gewoon genieten. Groot gelijk heb je.

Slaap lekker en tot de volgende wandeldag.

Liefs Anita