Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 20/10/2018 - Reisverslag uit Kuroshio, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 20/10/2018 - Reisverslag uit Kuroshio, Japan van Bert Gorter - WaarBenJij.nu

Uitwerking dagboek Pelgrimsroute Japan 20/10/2018

Door: Bert Gorter

Blijf op de hoogte en volg Bert

17 April 2020 | Japan, Kuroshio

Hallo beste lezer(s)

Ja, wat zal deze 20e wandeldag (zonder een dag rust) mij brengen. Ik heb bewust geen rustdag genomen, want ik had er gewoon geen behoefte aan. Niet jakkeren, maar genieten. En voor de pelgrim met ervaring lange afstand dan weet je dat een dag rust eigenlijk even gepland moet worden in een grote stad. Dan kan je echt uitrusten. Je zit echt in een pelgrims ritme van wandelen..eten...tempels bezoeken...slapen...etc. Je lichaam gaat zich helemaal instellen op het wandelen van een dag die bestaat uit minimaal 6 tot 8 uren wandelen met tussendoor rust. Ik heb wel eens de vraag gehad hoeveel rust moet je nemen. Moeilijk zomaar daarop te adviseren, want ieder mens is anders. Maar ik adviseer je wel om niet lang rust te nemen. Je wordt stram en dan moet je echt iedere keer weer op gang komen. Een kwartier of twintig minuten rust is meestal voldoende. Soms een lange lunch tussen de middag van ongeveer een half uur. Ik wandel de eerst 3 uur door en dan rust. Dan twee uur...rust...2 uur....rust...en dan vaak soms nog een 1 uurtje wandelen. Steeds korter dus...mentaal heel fijn om dit zo te doen. Je moet dit echt even uit proberen. Ik hoor wel van mega lange wandelaars dat zij bij de dodenmars..ja U leest het goed 100 km. Kwartiertjes rust nemen en 2 uur iedere keer wandelen. Ik heb hier enorm respect voor, want even 100 km wandelen is wel even een doorzetten.

Ik ga weer verder met mijn dagboek verslag zaterdag 20 oktober 2018. Deze etappe is flink. 84 km afstand naar de volgende tempel. Ik lees dat ik heerlijk geslapen heb op een stapel matrassen die ik geritseld heb. In schone lakens en dikke dekens. 05.30 uur opgestaan. Om 06.00 uur naar de indrukwekkende ceremonie van monniken van deze tempel 37. Mocht U deze pelgrimstocht doen....doe dan ook een paar ceremonies. Ze zijn allemaal anders en soms krijg je zelfs een prive uitleg in Engels, want zij zien echt wel dat je een EU pelgrim bent. Wat zal deze dag brengen. Kamperen onderweg? Het is weekeind en wellicht is het verstandig om te reserveren. Ik neem de gok, want reserveren houd ook in dat je echt bij die overnachtingsplaats moet gaan slapen. De vrijheid van niet reserveren is ook fijn. Gewoon zien waar je uit komt. Ik heb gemerkt dat je altijd geholpen wordt. Rugzak op en ik vertrek om 06.45 uur. Verder wandelen langs de drukke verkeersroute 56. Het is fris deze ochtend. De dagen vliegen voorbij en straks is de maand oktober al weer voorbij. De temperaturen kunnen gaandeweg de dagen zakken tot zelfs onder het vriespunt in de nachtelijke uren. We zien wel. Ik houd wel van frisse lucht. De zee is niet ver weg en je ruikt de zeelucht.

Ik wandel vlot langs deze verkeersader....met allemaal asfalt. Schoen slijtage tot gevolg. Ik merk dat ik al iets scheef begin te wandelen. Ik moet mijn schoenen over enkele dagen laten repareren bij mijn hielen, want anders krijg ik blessures. Voorlopig moet ik het ermee doen.
De weg kronkelt door het land en ik neem af en toe een groene route langs deze route 56. Even rust en even geen verkeerslawaai. Soms neem ik bewust de asfalt weg langs de weg, want ik zie op mijn kaart dat die groene route veel langer is. Het is een flink stuk langs die route 56...zeker meer dan 10 km. Een rustpunt en supermarkt voor mij. aankomst tijd 11.30 uur. Walson is mijn vaste supermarkt waar ik alles inmiddels weet te vinden. Even wat eten inslaan voor onderweg en drinken kopen. Wat noodrepen voor eventueel noodplan. Ik heb een punt in mijn routeboekje gezet 23,5 om daar eventueel te gaan (uit)eten. Dan heb ik dus al 23,5 km gewandeld. ik besluit door te gaan. De zee is in zicht. Ik bereik weer de kust route. Een fantastisch mooie route. Alleen het drukke verkeer is iets minder leuk, maar ook daar wen je snel genoeg aan. Ik houd van de zee en ik geniet enorm. Straks Whale Watching. Wellicht zie ik nog een walvis. Ik kijk zo veel mogelijk naar de zee want je weet maar nooit. Het is inmiddels 13.30 uur als ik bij deze zeezichtpunt aangekomen ben. Even uitrusten en wat eten/drinken. Het is nog te vroeg om te stoppen. Ik kan hier kamperen want er is een grasveldje en een toilet groep. Dit kan ik niet laten...eindelijk weer eens kamperen. Ik heb voldoende eten bij mij en het grasveldje is perfect. Mijn kleding even drogen en wellicht even wassen. Er is zelfs een kraan met water nabij met toilet. Perfect voor een overnachting in een tent. Het is nog mooi warm weer. Ik ben net aangekomen en er komt nog een buitenlandse pelgrim/wandelaar aan. Dit blijkt een Australiër te zijn. We maken kennis en voordat het weten zijn we heerlijk in het Engels met elkaar aan het praten. Hij werkt ook bij de overheid en de klik is er meteen. Hij wandelt niet de hele pelgrimsroute, maar een deel. Ook hij heeft een tentje bij zich. De keus om hier te blijven is perfect. Ik heb ook genoeg gewandeld. Ik denk ongeveer 27 km. Dus 84 min 27= nog 57 km te gaan. Die 27 km van vandaag. Dat is ook een prima afstand. Morgen weer een dag. We hebben allebei eten en drinken bij ons en we delen ook een beetje. Het is gezellig en voordat ik het weet is de middag al weer voorbij. Opzetten tentje en spullen in de tent ter voorbereiding voor de nacht. We eten gezamenlijk ieder onze maaltijd en we wassen ons om de beurt bij de toilet groep. Wat een geluk dat deze hier aanwezig is. Lekker fris de slaapzak in. Droge kleren en we hebben ook nog een overkapping en een zitbank. Wat wil je nog meer. We praten nog wat over onze plannen voor morgen en we gaan op tijd onze tent in. De zon is inmiddels onder gegaan. Het wordt al snel donker(der). Zeker eerder dan aan het begin van mijn tocht. De dag wordt steeds korter.
Deze hele mooie wandeldag pakken ze me niet meer af. Morgen ga ik verder richting tempel 38.

Oh...ja...ik heb nog steeds geen walvis gezien hoor!! Na toch wel lang turen over de zee.

Tot morgen...tot het volgende verslag.

O Henro San Jacob