Het beste van Madrid
Blijf op de hoogte en volg Bert
15 Januari 2012 | Nederland, Amsterdam
De nieuwjaarsbijeenkomst zijn nagenoeg allemaal geweest en we gaan weer over tot de orde van de dag.
Hoewel. In mijn gebied Zaanstreek is het heel druk geweest de afgelopen weken. Overvallen - moorden - woning overval met dodelijke afloop in Oostzaan. Soms heb je dit soort ernstige incidenten nagenoeg allemaal achter elkaar en dan is het politie apparaat in een stroom versnelling. Alle collegaas laten alles vallen en gaan ervoor. Het thuisfront heeft daar uiteraard begrip voor en accepteren het dat hun partner er even niet is met de feestdagen. Ook dat hoort bij ons vak. Maar des te leuker is het weer om te denken over de komende vakantie(s). Dat houdt je gaande en is een leuk vooruitzicht
Het voorbereiden van een vakantie is ook fijn. Je weet dan wat je te verwachten hebt en mogelijk mis je geen hoogtepunten bij je vakantiebestemming.
Madrid is een hele mooie stad waar heel veel te doen is. Je zult keuzes moeten maken. Een van de eerste dingen die je moet doen is een leuk compact boekje kopen over Madrid.
Makkelijk mee te nemen en leesbaar.
Liefst met een kleine leesbare plattegrond.
Wij zijn in iedergeval gewend om veel te wandelen bij onze stedentrips. Zo ook in Madrid zullen we wel veel wandelen. Je ziet, ruikt en voelt veel meer als je wandelt. Dat is ook zo mijn camino's. Door de lage snelheid heb je alle tijd om alles op te nemen en ervan te genieten. Dus als tip: wandelen. Veel wandelen. Het kost wel meer tijd. Dus plan voldoende dagen om een stad goed te leren kennen.
Een mooie wandeling in Madrid schijnt te zijn:
- de oude stad. Via plaza mayor, meestal het grootste en leukste plein in de steden, naar de oude moorse stadmuur.
- wandeling paseo del Prado. Een chique beschaduwde boulevard over deze straat vervolgens langs fonteinen naar de Jardin Botanico en de tropische tuin in het 19e eeuwse station Atocha.
- wandeling langs de Koninklijke tuinen en rivieroever langs de rivier de Manzanares.
- Een avondwandeling vanaf de Plaza de Espana langs de theaters en prachtige gevels uit de belle epoque over de Gran Via naar de fraai verichte Cibeles fontein.
Ook zijn er markten die heel leuk zijn te bezoeken zoals:
- Mercado de San Miguel een levensmiddelen markt dicht bij de Plaza Mayor.
- El Rastro. Een zondagsvlooienmarkt in een smalle straatjes van Lavapies trekt veel publiek;
- Mercado de Fuencarral. Een reusachtige markt van twee verdiepingen in Chueca met een groot aantal stalletjes. Hier kunt U terecht voor spaanse jongeren-mode, sierraden, schoenen en nog veel meer.
Wilt U wat cijfers weten van Madrid.
Dat kan:
Madrid is een hooggelegen stad op een hoogte van 650 m en de hoogst gelegen hoofdstad van europa.
Kunst: De drie belangrijkste musea het Prado, Thyssen en Reina Sofia.
18.000 bars en cafes.
Zeven particuliere en zes rijksuniversiteiten en meer dan 300.000 studenten. Grootste universiteitsstad van Europa.
Groen/bomen. In Madrid staan meer bomen dan in enig ander europese hoofdstad.
Als je dit weer leest dan krijg je langzamerhand al weer zin in deze korte stedentrip in april 2012.
In de tussentijd kan ik lekker veel info geven over Madrid voor degene die overweegt ook daar heen te gaan.
Veel leesplezier en tot de volgende keer.
Uw reiziger/wandelaar,
Bert Gorter
16 Januari 2012 - 18:59
Carrie:
Hey Bert, leuk he om je alweer te verdiepen in je nieuwe reisbestemming. 'k Ben benieuwd wat je van Madrid zult vinden. 't Lijkt mij ook een fantastische stad.