Een berichtje van uw pelgrim - Reisverslag uit Frómista, Spanje van Bert Gorter - WaarBenJij.nu Een berichtje van uw pelgrim - Reisverslag uit Frómista, Spanje van Bert Gorter - WaarBenJij.nu

Een berichtje van uw pelgrim

Blijf op de hoogte en volg Bert

29 September 2008 | Spanje, Frómista

Beste familie,kennissen, (sport)vrienden, collegaas,

Het was vanmorgen maandag 29 september 2008 omstreeks 07.15 uur nog behoorlijk donker. De dag)(en) worden korter. De auberge was oke.
Goede douches en goed ingericht.
De route door lang gerekte stadje snel gevonden. Het is nog donker.
De route Camino is goed aangegeven met borden met de bekende schelp.
Daarbij nog de pijl met de richting.
De route ging vanmorgen al snel omhoog. Het is behoorlijk koud.
Ik zat op 800 a 900 meter hoog. En toch gaat het pad stijl omhoog naar een massief plateau. Ik zie voor mij nog enkele pelgrims die moeizaam met hun kleine rugzak omhoog sukkelen.
Ik ben echter de pyreneeen gewend van uren klimmen. Al snel met mijn zware rugzak de pelgrims ingehaald. Ik hoor ze zuchten en kreunen.
Daarna al snel op het plateau aangekomen na een klim van ongeveer een half uur. Ik kijk om en zie een ongeloofelijk mooie zonsopgang. U kunt zich voorstellen dat een foto dan ook niet mag ontbreken. Met mijn nieuwe gekregen camera van mijn echtgenote en zoon een foto van het kasteel op de heuvel gemaakt met daarbij de hoge bergen eromheen.
Dan ben je wel even stil......
Echter ik ben warm geworden door het klimmen en begin al snel af te koelen. Daarom maar weer vlot verder wandelen. Het is volgens mij rond het vriespunt. Echter met mijn goede goretex kleding geen probleem. Ik daal al snel weer af naar een massief plateau van velden waarvan het graan of het hooi al weggeschoren is. De zon komt snel op en de temperaturen stijgen al snel. De jas kan uit..... Heerlijk om daar in de vrije natuur zonder enig geluid te wandelen. Voor mij zie ik een enkele pelgrim voor mij wandelen.
Na twee uren wandelen een paar stoelen en een busje. Een man zit daar met drinkwater, cola, en koffie. Dit kan een NL´der natuurlijk niet laten staan. Een bakkie doen en wat reserve water inslaan. Mijn reserve broodje erbij even opgegeten. Kosten?
Een bijdrage. Wat moet je hem dan geven???? Ik heb hem een paar euro gegeven.

Na ongeveer 2 1/2 uur kom ik al een klein stad binnen wandelen. Goed om heen kijken naar de route die ook met gele pijlen is aangegeven. Ik heb wel geleerd om goed zelf naar de pijlen en borden te kijken. Want een gemist dan baal je wel....
Plotseling een alimentation (winkel) in een zijstraat. Hij lijkt gesloten doch is het niet. Een donker winkeltje met een aardige spanjaard. Het lijkt niets te worden maar nadat mijn ogen gewend zijn aan het donker heeft hij van alles. Brood, koekjes, etc etc. Allerlei lekkere dingen voor onderweg gekocht. Met name fruit is heel belangrijk voor de bekende vitamintjes die je bij zo´n grote wandeltocht wel nodig hebt.
De planning is om naar Fromistra te wandelen. Dit is 25 km. Het kleine dorpje weer verlaten met mijn rugzak die even zwaarder is geworden. Dit zal zo´n ongeveer 19 kg zijn met de nieuwe voorraad aan levensmiddelen.

Na 1 1/2 uur wandelen een dorpje binnengewandeld. Daar een korte pauze gehouden van een half uur.
Heerlijk mijn fruit opgegeten en een luxe koekje. Verder een kwart liter sinasappelsap. De bekende pitamientjes aanvullen. De rugzak is dan weer iets lichter geworden.

Daarna verder naar Fromista.
Na ongeveer al een uur wandelen langs een irrigatiekanaal een stadje in het zicht. Het is inmiddels behoorlijk warm geworden. Ik denk tussen de 20 en 25 graden. Veel vliegen die je lastigvallen. Het lijkt wel alsof ze op je duiken als je langsloopt. Een enkele vlieg presteert het zelfs om je mond binnen te vliegen.

Omstreeks 13.uur vandaag liep ik het stadje in. En zag meteen een supermaktje. Dit kan je natuurlijk niet laten om meteen even te shoppen. Eten inslaan voor de warme maaltijd vanavond. Ik wil zelf weer eens gaan koken. Hoop dat er een keuken is. Veel water, frisdrank, groente etc. Met een zak aan levensmiddelen gelopen naar een auberge communicial. Een herberg voor pelgrims van de stad. Voor een kleine vergoeding van 5 euro kun je daar slapen. Je hebt een bed en je kunt er douchen. Daarna het bekende ritueel. Douchen, kleding wassen en wederom eten. Je verbruikt heel veel energie. Na het eten een siesta van een uurtje. Even bijkomen van de inspanning(en). Het stadje Fromista even verkend en een kerk bekeken. Daarbij kwam ik een bibliotheek annex infocenter voor camingo voor santiago. Hier kun je gratis op het internet. Dat is natuurlijk even top zodat ik jullie nu eens een gehele dagindeling kan meegeven van een pelgrim op een door de weekse dag op weg naar Santiago de la compostella.

Ik ga afsluiten met de boodschap
......lieve mensen het is fantastisch om deze tocht te maken.
Ik dank met name mijn echtgenote, kinderen, collegaas (die mij vervangen en mijn diensten draaien) die het mij mogelijk maken om dit te kunnen doen. TOP.....TOP.... TOP.

Uw gelukkige en genietende pelgrim groet U vanuit Fromista.

Adios.

Pelgrim
Bert Gorter

• 29 September 2008 - 20:43

Rob:

heeey goede pelgrim....athans dat denk ik!
    je hebt je weer eens flink uitgeleefd op een toetsenbord zie ik....het internet cafe was weer eens gratis:)

maar we willenn natuurlijk als je thuis bent, de foto's, je bruine benen en de vervolg verhalen natuurlijk allemaal horen... ik heb al zin in je 50 jaar feest te vieren hier in de stad, maar dat duurt minstens nog wel 2 maanden. en natuurlijk eerst compostella halen natuurlijk, maar dat gaat je lukken:D

spreek je gouw.
    groetjes rob

• 30 September 2008 - 19:04

Bart En Carla:

Zo, globetrotter we zijn trots op je.Fijn dat je er veel plezier in hebt om dat de route helemaal uit te lopen,want het is toch een hele onderneming.
    We volgen je zo veel mogelijk.
    Jammer he dat het nu kouder wordt en de temperatuur omlaag gaat.
    We hopen dat je voetjes heel blijven want je moet nog een heel eind.

Nou, wij willen straks ook wel even je bruine beentjes zien.

Bij ons wordt het zo zachtjes aan herfst. De blaadjes vallen al zo een beetje naar beneden.
    De zon laat het ook al afweten.
    Voor de rest is hier alles goed.

Liefs,

Bart en Carla
    PS.Goede reis en veel plezier pegrim.

• 02 Oktober 2008 - 18:49

Frans Dekker:

Beste Bert, zo u en dan volg ik je (niet teveel, anders barst ik van jaloersheid) Heel erg leuk dat je zo geniet. Een aanrader voor een ieder maar je moet wel de lef hebben en dat heb jij. Hier is het vreselijk weer, erg nat en koud en jij maar bruine beentjes krijgen.
    Hou vol en ik hoor en zie het wel als je weer terug bent.

• 04 Oktober 2008 - 11:30

Joke Smallegange:

Prachtig om al je verslagen te lezen. Ik vind het altijd heerlijk om gewoon mediterend te lopen. Je beleeft de natuur, de mensen veel intenser. Geniet van deze mooie tocht Bert